digitalna ucena

Digitalna ucena – kako sajber kriminalci otimaju vaše podatke?

digitalna ucena

I šta možete da uradite povodom toga?

Već duži period, ransomware prvenstveno napada Windows računare, ucenama i pretnjama potpunim uništenjem podataka ako žrtva odbije da plati. Više nisu samo korisnici ti koji muku muče sa ransomware-om.  Sve češće se među žrtavama nalaze i kompanije, bolnice i druge institucije.

Pre nekoliko dana se pojavila vest da je ransomware počeo da napada i MAC računare.
Po prvi put Apple korisnici postaju žrtve sajberkriminalaca koji su kreirali virus pomoću koga mogu da zaključaju sve fajlove na Mac računarima i za njih traže otkupninu.

O ransomware-u smo već pisali u postu: Virusi koji ucenjuju- Ransomware programi, tako da sada nećemo detaljno opisivati šta tačno podrazumeva, ali ćemo se osvrnuti na ono šta Vi možete učiniti kako bi Vaše poslovanje bilo pošteđeno štete koju ovaj malver može da prouzrokuje.
Skoro smo saznali za napad u jednoj domaćoj firmi klijentu koji je prouzrokovao veliku štetu, i tim povodom smo odlučili da napravimo E-book na temu: Ransomware digitalna ucena i Vaše poslovanje suočeno sa ovim malverom, kako bi svi imali uvid u to kakva opasnost može preko noći ,,pojesti” godine čuvanja vrednih podataka.

ransomeware-australia1

Koji su najefikasniji načini zaštite od ucenjivača?

 • Antivirus i spam filter kao i Firewall!
  Nije baš sve poželjno da vam se nađe na mreži, računaru ili u inboksu. Ove tri stvari vas štite od najvećeg dela zlonamernog softvera. Pogotovo je važan spam filter jer je njegova uloga da proverava nepotpisanu poštu pored i drugih učestalih prevara. Neretko zna da se desi da pošta dolazi od sumnjivog izvora iako izgleda da je šalje neko poznat.
 • Nikako ne klikćite na sve što Vam dođe pod kursor miša!
  Iako bi ovo trebalo prvo pomenuti, 3 alata pomenuta iznad, ne dozvoljavaju potencijalno zlonamernim datotekama da dođu do vas. Tu spadaju linkovi, prilozi, instalacije, baneri, i slično. Ako, recimo, vidite nešto interesantno u spam folderu, sigurno nije tu bez razloga, i bolje je da ga ne dirate.
 • Bekap na eksternom drajvu ili u Cloud-u.
  Ovaj postupak vam omogućava ne samo da se zaštitite od sajberkriminalaca i zlonamernih programa, već i od neprijatnosti kao što je gubitak podataka sa hard diska. Da bi ono imalo više smisla, potrebno je redovno raditi bekap, kako najnoviji fajlovi ne bi bili izgubljeni.
 • Kontrola pretrage sadržaja.
  Sajtovi koji su zaraženi su najčešće torent, pornografski ili slični sajtovi sa nelegalnim sadržajem. Malver je moguće skinuti sa bilo kog sajta, ali je češća praksa da se on distribuira po ovakvim sajtovima. Najverovatnije je razlog to što neko ko ne želi da prizna da posećuje takve sajtove, neće prijaviti malver na njima. Ili možda ne želi da se sajt ugasi.

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.