spider ransomware

Ransomware Spider, virus kog svaka firma treba da se pazi

spider ransomware

RATEL je objavio obaveštenje u kom poručuje i upozorava da se širi novi tip malicioznog ransomware virusa koji se zove ”Spider”. Ovim virusom su pogođeni svi korisnici računara,kao i mobilnih uređaja.

Pretpostavlja se da se radi o virusu tipa ”Hidden Tear” koji zaključava pristup datotekama na računaru ili mobilnom uređaju i u isto vreme zahteva otkup, kako bi korisnici dobili pristup zaključanim folderima.

Ovaj virus je prvi put registrovan 10.  decembra 2017. I ono što je karakteristično je da ovaj tip inficiranog sadržaja stiže u vidu e-mail-a sa adrese office@adriadoo.com . Takođe je karakteristično to da je mejl na srpskom jeziku i da je obično naslovljen sa
,, Potraživanje dugovanja- HHHHHHH”
i potpisan od strane imaginarne osobe- Ivana Azeljkovića.

U samom e-mail-u se govori o sprovođenju izvršenja određenog rešenja Osnovnog suda u Beogradu, sa naznačenim brojem računa na koji je potrebno uplatiti navedene iznose. U zahtevu je takođe i napomena da je informacija privatnog karaktera i da je iz tog razloga kreiran Microsoft Word dokument koji se nalazi u prilogu mejla (kao attachment). Savetuje se da je nakon otvaranja priloga potrebno omogućiti editovanje dokumenta, klikom na opciju “Enable Editing”, a zatim  omogućiti i opciju “Enable Content”, koja se nalazi na komandnoj liniji.

Ono što smo naglašavali i u nekim prethodnim objavama kao što su:

A što bismo naglasili i sad je da:

  • Ne budite preterano radoznali sa istraživanjem nepoznatih i sumnjivih linkova za download kao i nepoznatih email adresa.
  • Ne otvarati priloge mail-ova koji stižu sa nepoznatih ili sumnjivih adresa. Takve mailove odmah označite kao Junk i odmah ih obrišite iz Inboxa.
  • Uvek ažurirajte antivirus
  • Poželjno izbegavati administratorske privilegije na računaru mada u praksi i nije baš izvodljivo.

A ukoliko dođe do inficiranja računara:

• isključite inficirani računar sa lokalne mreže,
• NE PLAĆAJTE otkup enkriptovanih ključeva, jer korisnicima nije zagarantovano da će njihovom primenom biti omogućen ponovni pristup inficiranim datotekama.

 

Kako biste znali kako da postupite ukoliko Vaš računar ipak bude zaražen ovim opasnim virusom, preuzmite naš vodič Ransomware- digitalna ucena i Vaše poslovanje suočeno sa ovim malverom

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.