komjuterski virusi

O virusima, crvima, zlonamernim programima i hakerima: šta treba da znate da zaštite vašu kompaniju od napada?

komjuterski virusi

Virusi

Recimo, na primer biološki virus koji Vas čini ranjivim. Veoma je uporan, i oneomogućava Vam normalno funkcionisanje, i često zahteva nešto mnogo snažnije od njega, kako bi ga se oslobodili.
Po sličnom principu funkcionišu i kompjuterski virusi. Dizajnirani da se neumorno replikuju, kompjuterski virusi inficiraju fajlove i programe, utiču na promenu rada računara ili njegov prestanak rada. Na desetine hiljada računara su sada u funkciji posredstvom Interneta, dok se u isto vreme na dnevnom nivou pojavljuje velik broj novih računarskih virusa, koji im predstavljaju potencijalnu pretnju.

Kako virusi pronađu put do Vašeg računara?

Koliko god pažljivi bili, računarske viruse možete pokupiti putem različitih Web aktivnosti poput:

 • Deljenja fajlova, muzike, fotografija sa drugim korisnicima
 • Posećivanjem inficiranih Web sajtova
 • Otvaranjem SPAM pošte, ili zaraženog priloga u e-mailu
 • Preuzimanjem besplatnih sadržaja sa Interneta poput igrica, toolbar-ova i drugih aplikacija
 • Instaliranjem uobičajenih softverskih aplikacija bez prethodnog čitanja ugovora o licencama.

Šta virusi u suštini rade računarima?

Neke vrste virusa su stvorene kako bi naškodile Vašem računaru, brisale fajlove ili formatirale hard disk, druge se jednostavno umnožavaju kako bi preopteretile protok mreže, onemogućavajući Vam da obavljate normalne aktivnosti na Internetu. Veoma važna stavka je ta da se virusi ne mogu širiti bez uticaja ljudskog faktora(npr. deljenjem fajlova ili slanjem zaraženog e-maila ). I manje štetni virusi mogu značajno da ugroze performanse sistema, izazivajući manjak memorije i pad sistema.

Koji su simptomi koji mogu da pokažu da je računar zaražen?

 • Usporen rad računara
 • Nepredvidivo ponašanje računara
 • Neočekivan gubitak podatak
 • Često uzrokovanje pada sistema

Crvi

Crvi su dosta slični virusima tj. crvi predstavljaju određenu podklasu virusa. Veoma bitna razlika između virusa i crva je u tome da crvima nije potreban ljudski faktor da bi se širili i umnožavali , dok je kod virusa takav slučaj. Kada jednom crv uđe u sistem, on dalje može da putuje sam. Oni imaju mogućnost da koriste transportne funkcije fajlova kako bi se kretali od jednog do drugog računara. U suštini njihova glavna karakteristika je ta da se oni toliko brzo replikuju da sa jednog računara putem zaraženog fajla mogu da inficiraju stotine i hiljade drugih računara. Npr. crv automatski napravi kopiju sebe koju prosledi na e-mail svim kontaktima iz vaše liste kontakata, i kod tih istih kontakata pokupi podatke njihovih kontakata i prosleđuje dalje. On predstavlja veliku opasnost samom svojom replikacijom, jer dolazi do zauzimanja memorije kao i smanjenja propusnosti mreže. Da biste bili korak ispred potencijalnih poteškoća koje crvi nose sa sobom, preporučujemo Vam Upravljivi Antispam, rešenje koje pored anti-spam-a nudi i vrhunsku anti-virus zaštitu.

Hakeri

Iako ima negativan prizvuk, značenje pojma haker nije onakvo kakvim ga većina ljudi smatra.
Hakeri predstavljaju ljude koji svojom radoznalošću ispituju granice Internet tehnologija. Hakeri su specijalozovani za ispitivanje bezbednosti Interneta I poseduju veliku količinu znanja u oblasti računara i IT tehnologija. Oni su zaduženi za ispitivanje ranjivosti računarskih sistema. Potpuna suprotnost hakerima su takozvani ,,krekeri’’ (Crackers). Njihov glavni cilj je da koriste svoja znanja i otkrića kako bi nekome naškodili. Oni pišu viruse i trojance, upadaju na servere i prave štetu na njima. Osnovna razlika između hakera i ,,krekera’’ (Crackers) je u tome da hakeri otkrivaju i rade na suzbijanju ranjivosti sistema, dok ,,krekeri’’ predstavljaju uljeze koji gledaju svoju korist i čine štetu drugima.

Najbolji način zaštite računara u kompaniji od zlonamernih programa:

 •  Pravilno korišćenje antivirus programa i firewall-a
 • Korišćenje antispyware softvera
 • Konstantno ažuriranje antivirus i antispyware softvera
 • Redovno ažuriranje operativnog sistema
 • Povećana bezbednosna podešavanja pretraživača
 • Izbegavanje neproverenih Web sajtova
 • Download softvera samo sa pouzdanih sajtova
 • Izbegavanje otvaranja e-mail pošte koja nije od poznatih pošiljaoca
 • Brisanje e-mailova koji liče na SPAM
 • Redovan back up podataka(kako bi imali kopije u slučaju brisanja nekih zaraženih fajlova)

Kako bi osigurali najbolji sistem zaštite vašeg poslovanja i dragocenih resursa i kako bi preduhitrili nepotrebne probleme, predlažemo Vam da pogledate sigurnosni softver za preduzeća koji Vam nudimo.

Uz softver bi Vam bila obezbeđena i podrška tima eksperata koji bi Vam obezbeđivali redovne izveštaje o radu softvera.

 

 

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.