excel

Kako ukloniti prazne redove u Excelu automatski?

excel

Ukoliko u Excel dokumentu imate prazne redove koji Vam nisu potrebni a ne biste ručno da ih uklanjate, nudimo Vam način za automatsko i vrlo jednostavno uklanjanje takvih redova. Prilično je jednostavno ukloniti ih ukoliko imate recimo dva tri prazna reda, međutim postalo bi Vam prilično zamorno ručno uklanjanje velikog broja praznih nepotrebnih redova.

U nastavku možete videti način za automatsko uklanjanje takvih redova.

Back up pre svega

Prvo bismo naglasili da je veoma bitno uraditi back up dokumenta. Zna da se desi ponekad da usled procesa brisanja redova, dođe do određene greške.

Na slici ispod možete videti primer dokumenta sa praznim redovima u excelu koji smo mi odabrali.

Excel trik

Potrebno je da selektujete tabelu koja u sebi sadrži te prazne redove. U našem slučaju selekcija obuhvata polja u oblasti A3:C18. Na sledećoj slici je prikazana selekcija na našem primeru.

excel trikovi

Nakon toga je potrebno da pritisnete F5 na tastaturi. Otvara se prozor sa naredne slike. Potrebno je da kliknete na opciju Special.

excel trik

Sledeci korak nakon sto Vam se otvori prozor sa slike ispod je da odaberete opciju Blanks i kliknete na OK.

excel uputstvo

Ono što ćete primetiti je da će se u Vašoj tabeli selektovati svi prazni redovi.

excel trik

Zatim je potrebno da u okviru taba Home iz toolbara odaberete Delete i u okviru nje Delete Cells.

excel trik

Otvara Vam se prozor sa naredne slike. I u njemu selektujete opciju Shift cells up.

excel trik

Nakon što to uradite, možete videti da prazni redovi u Vašoj tabeli u potpunosti nestaju.

Što je i prikazano na slici ispod.

Nadamo se da Vam je ovo kratko uputstvo pomoglo da na brži i efikasniji način odradite u excelu posao koji Vam je ranije zahtevao mnogo više truda i vremena. Ukoliko želite da saznate još neke korisne excel trikove pogledajte tekst Unapredite Excel veštine sa ova 3 jednostavna trika. A ako biste pak više voleli da saznate šta to može učiniti Vaše Excel izveštaje efikasnijim pročitajte blog post na temu Trik koji će Vaše Excel izveštaje učiniti efikasnijim.

Takođe Vam nudimo veliki izbor brojnih vodiča i uputstava u Uridium IT biblioteci.

 

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.