Excel uputstvo

Kako pretvoriti redove u kolone u Excelu na lak način?

Excel uputstvo

 

Uneli ste određenu tabelu u excel i postavili podatke tako da ste kreirali određene redove i kolone, kao i nazive tih kolona i redova. Međutim kada ste ponovo bacili pogled na tabelu, učinilo Vam se da bi ipak mnogo bolje bilo ukoliko bi postojeći redovi i kolone zamenili mesta.
Međutim mnogo Vas mrzi da ponovo unosite sve podatke ručno. Još ako je tabela velika…

Da li postoji način da se to mnogo lakše odradi? Odgovor na to pitanje je da postoji. U nastavku teksta će biti objašnjen postupak kojim to možete da postignete.

Nije potrebno da ponovo unosite sve podatke. Postoji jednostavan način koji će redove pretvoriti u kolone i obrnuto. Za to je zaslužna opcija Transpose u Excel-u.
U nastavku teksta ćemo objasniti kako se koristi ova opcija.

Prvo je potrebno da odaberete ćelije tabele(sa sve nazivima kolona i redova) kojima želite da promenite raspored.

excel trik

Zatim desnim klikom na selekciju odaberite opciju Copy, ili pritisnite CTRL+C tastere.

Zatim kliknite na praznu ćeliju, desni klik i odaberete opciju Paste special pod opcijom Paste.

excel trik

Na prozoru koji Vam se pojavi štiklirajte tj. čekirajte opciju Transpose i kliknite na OK.

excel trik

Redovi postaju kolone, a kolone postaju redovi. Dok originalna tabela i dalje postoji.

excel trik

Nije li ovo daleko jednostavniji način od ponovnog unošenja podataka? Ukoliko ste zainteresovani za još neke trikove u excelu, možete pogledati ponuđene blog postove:

Takođe možete pogledati i pregršt drugih uputstava i vodiča u Uridium IT biblioteci.

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.