excel za početnike

Trik koji će Vaše Excel izveštaje učiniti efikasnijim

excel za početnike

Da li bi Vam automatsko ažuriranje excel tabela i grafikona olakšalo posao?

Ukoliko radite dosta analiza u samom Excel-u, uz njih obično pravite i prateće izveštaje u Word-u ili PowerPoint-u kako bi bili lakši za prikaz. U ovom blog postu ćemo Vam pokazati način na koji možete tabele i grafikone iz Excel-a prekopirati u Word ili Powerpoint, ali tako da se svaka izmena u Excel-u automatski prikazuje i u Word izveštaju ili PowerPoint prezentaciji. Bilo kojom izmenom podataka u Excel-u, automatski se vrši i izmena podataka u kopiji tabele ili grafikona u Word-u ili PowerPoint-u, bez ikakvog pojedinačnog ručnog menjanja. Ovo kratko uputstvo se može primeniti u Office aplikacijama 2007, 2010,2013 i 2016.

U nastavku ćemo na primeru pokazati kako se to radi.
U okviru Excel-a izaberite određenu tabelu, i kopirajte je. U našem primeru to je tabela sa slike.

excel za početnike

Nakon toga otvorite novi dokument (Vaš izveštaj) u Word-u i u okviru opcije Paste izaberite Paste special.

Otvara se prozor sa sledeće slike, koji je ključan u ovom slučaju. U okviru njega treba da izaberete Paste link, a u odeljku As:, izaberete prvo ponuđeno tj. Microsoft Excel Worksheet(code) Object. Ova opcija je bitna jer povezuje podatke iz Excel-a sa prikazom u Word-u i menja ih automatski. Na kraju kliknite na OK.

excel za početnike

Prekopirana tabela u Word-u koju smo koristili na ovom primeru prikazana je na narednoj slici.

Excel za početnike

Kada je u pitanju prikaz tabele u Power point-u, koraci su isti. A na našem primeru bi prekopirana tabela izgledala ovako…

Excel za početnike

Kako bismo Vam demonstrirali kako izgleda automatsko ažuriranje izmena, napravili smo kratak GIF koji možete pogledati ispod.

Bilo da je u pitanju izmena vrednosti podataka u samoj tabeli ili boje, stila ćelija itd. , sve se automatski ažurira u Word-u kao i u Powerpoint-u.
Kako to izgleda na primeru grafikona…

Excel uputstvo

Nadamo se da Vam je ovo kratko uputstvo bilo korisno. Ukoliko imate ideju šta bismo mogli da Vam pomognemo a vezano je za Office aplikacije, ili imate predlog za neko naredno uputstvo, slobodno nam pošaljite e-mail na kontakt@uridium.rs, potrudićemo se da Vam izađemo u susret. Ukoliko Vas zanimaju neka od naših postojećih uputstava možete posetiti URIDIUM IT biblioteku.

 

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.