IT troškovi

Strategije za snižavanje IT troškova

IT troškovi

Uvek može bolje. (C. W. Barron)

IT-shemaČesto čujemo kako IT može pomoći snižavanju troškova poslovanja kroz automatizaciju i povećanje efikasnosti. Ipak, u praksi često vidimo (kroz iskustvo) da tu nastaju raznorazni problemi, te nekako ispadne da IT „poskupljuje poslovanje“ i pored konstantnog pojeftinjenja IT opreme. Nekoliko problema smo tokom godina uočili i pokušaćemo da vam prenesemo neka od iskustava na tu temu.

Potreba za snižavanjem IT troškova sa jedne strane i povećanje poslovne vrednosti sa druge je sveprisutno. Postoji velik broj opcija za sniženje IT troškova, ali ne posotji univerzalni recept koji će predstavljati odgovor na sve izazove današnjice.

Razne su strategije, prava kombinacija se na kraju svodi na balans između snižavanja troškova bez ugrožavanja poslovanja, performansi ili ukupnih troškova kompanije.Da bi snižavanje bilo održivo a u isto vreme da povea ekfikasnost mora postojati jasna i konzistentna strategija snižavanja troškova.

Iskusni IT menadžeri će, sa pravom, primetiti da ovde navedene strategije predstavljaju zdravorazumski pristup, ali je svakako od pomoći da se osvrnemo na osnovne stvari prosto da vidimo kako se one uklapaju u strategiju snižavanja troškova.

Na slici možemo videti glavne komponente IT-ja:

  • Poslovni softver i aplikacije
  • Tehnička infrastruktura
  • IT procesi
  • IT organizacija

Dodatno, pored samog IT-ja, veoma je važno da se kao podrška ukupnoj strategiji snižavanja i optimizacija troškova konstanto radi na unapređenju komunikacije među svim učesnicima, zatim da se ima strateški IT plan kao i da se svakim korakom i aktivnostima adekvatno upravlja tokom celog procesa. Simbolično je to prikazano na slici ispod.

IT-shema2

Krenimo od početka!

Poslovni softver i aplikacije

Najveći uticaj na snižavanje troškova je nalaženje boljeg načina za iskorišćenje tehnologije koju kompanije već poseduju. Ovo se može uraditi kroz automatizaciju poslovnih i radnih procesa, eliminisanje nepotrebnih zadataka, smanjenje grešaka i iskorišćenje podataka iz poslovnog softvera za brže i kvalitetnije donošenje odluka. Pitanje ostaje: kako da znam da li trenutno koristim poslovni softver na nivou na kom bi mogao?

Holistički pristup snižavanju troškova

Iako ovde govorimo o snižavanju troškova IT-ja veoma je važno naglasiti da snižavanje troškova uvek treba posmatrati u širem smislu, strateški i sistematično, razmišljajući o tome kako tehnologija može pomoći snižavanju troškova organizacije u celini. Primera radi, ako je strategija snižavanja ukupnih organizacionih troškova moguće je da će porast određenih IT troškova dovesti do sniženja ukupnih troškova organizacije.

Ovakav pristup je proaktivan, za razliku od reaktivnog snižavanja troškova, i uzima u obzir ukupan uticaj na poslovanje, a ne samo IT kao izolovani deo organizacije.

Investiranje u tehnologiju može dovesti do značajnih poslovnih ušteda (pogledajte samo kolike uštede pravi upotreba VOIP tehnologije: skype, lync, …). Ipak, treba imati u vidu povezanost celog poslovanja da bi se izbegla situacija da snižavanje IT troškova dovede do značjnih povećanja nekih drugih troškova. Primera radi, B2B poslovanje podrazumeva ozbiljnu investiciju u IT, ali sa druge strane dovodi do značajnih ušteda na drugim mestima. Preporuka je da se uvek ima u vidu šira slika, umesto prostog fokusa na IT.

Tekst za sledeću nedelju:

Inovacija je bolja od rezanja!

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.

Leave a Reply 0 comments