Fokusirajte se na ono što je zaista važno

fokusirajte se

Uticaj projekata na profitabilnost i ciljeve kompanije (klik za veću sliku)

U vreme krize upravljanje je ključno: organizaciona struktura i proces odlučivanja u ulaganje u IT projekte, resurse i prioritete. Upravljanje je uobičajeno pod nadležnošću manje grupe IT-jevaca i poslovnih lidera. Ako nemate snažan upravljački odbor, reviziju projekata i proces odobravanja, odmah ih uspostavite. Disciplina i procesi koji se primenjuju u kriznim vremenima će takođe igrati vrlo važnu ulogu u dobrim vremenima jer donošenje dobrih odluka o ulaganju nikada ne izlazi iz mode. Upravljački odbor (makar to bio i jedan čovek) moraju reći NE nekim od IT zahteva, posebno onima koji ne dodaju rednost u odnosu na troškove zahteva. Za ovo je potrebno imati mini analizu (finansijsku i projektnu) koja obravdava ili ne opravdava trošak. Ključ je da se fokusirate na one oblasti koje donose najveću vrednost poslovanju. Ilustracija pokazuje kako da se fokusirate na one projekte koji donose najbeću vrednost poslovanju. Takoše na drugoj ilustraciji se vide projekti koji doprinose celoj organizaciji a ne samo pojedinim odeljenjima.

Fokusirajte se

Obim uticaja projekta (klik za veću sliku)

Dodatno, to što kompanija usvoji principe upravljanja IT-jem ne znači, automatski, da će procesi i biti efikasni. Kao i bilo koja druga oblast, važno je da se teži konstantnom unapređivanju. Najbolji način je da nadzirete ključne parametre i „gađate“ ključna unapređenja. Neki od ovih parametara mogu uključivati sledeće:

  • Projekti završeni u okviru budžeta (uteženo)
  • Projekti završeni na vreme
  • Završeni projekti
  • Projekti koji su ispunili zahteve
  • Implementirana rešenja
  • Implementirana rešenja na vreme
  • Prosečan povrat investicije ili ušteda vremena

 

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.

Leave a Reply 0 comments