Kako postati i ostati legalan?

legalizacija softvera

legal_skullDugi niz godina domaće tržište je bilo nesvesno prava intelektualne svojine, konkretno zaštite iste. Situacija se menja na bolje iz godine u godinu ali je i dalje veoma zabrinjavajuća. Poznata organizacija za borbu protiv piraterije BSA je skrenula fokus sa velikih kompanija na mala i srednja preduća, škole, ustanove. Ove godine postoji velika mogućnost da advokatske kancelarije koje misle da su „ispod radara“ dožive hladan tuš.

Sada sigurno mislite da vi niste u toj kategoriji jer vaše preduzeće daje dosta novca na softver i softverske nafogradnje, i verovatno ste u pravu. Ali koliko ste precizni u broju licenci koje posedujete i koje zapravo koristite? Da li imate spisak licenci i aplikacija koje se koriste na svakom računaru? Da li uopšte znate šta se sve koristi od softvera u vašem preduzeću ili to regulišu sami korisnici računara? Imate želju da budete legalni ali kako to izgleda iz perspektive Poreske uprave?

Ovim tekstom ćemo se potruditi da vam razjasnimo sofversko licenciranje, posledice kršenja istiih, i koraci koje bi trebalo da preuzmete da bi se zaštitili u budućnosti.

Drugo, ideja ovog teksta nije lov na veštice i prodaja putem zastrašivanja. Nikako! Toliko dugo smo u IT-ju i kompanija Uridium uživa jako veliko poverenje kod svojih korisnika da nam takva ANTI-Reklama nije potrebna. IPAK, baš iz tih rezloga smatramo našom obavezom da obavestimo i informišemo naše partnere, saradnike i korisnike o značaju, posledicama, prednostima legalnog softvera. Takođe u narednim tekstovima, pokušaćemo da napravimo i presek i preporuku za alternativna rešenja (open-source i besplatni softver)!

Licenciranje

Za razliku od većine proizvoda koje kupujete, softverski proizvodi vam ne dozvoljavaju da radite sa njima šta vam padne na pamet. Vaše korišćenje definisano je licencnim pravima koje određuje proizvođač i ona su, u najvećem broju slučajeva, bezuslovna tj. na njih pristajete samom kupovinom licence. Licencna prava se razlikuju od proizvođača do proizvođača i određuju broj licenci koje koristite, da li se mogu preneti na drugi računar ili ne, ko može da ih koristi i tako praktično u nedogled.

Generalno ako nepravilno koristite licencu, narušili ste ugovor između vas i proizvođača, što se smatra prekršajem. Praksa je da se pri kupovini informišemo šta možemo da uradimo sa softverom a gotovo nikada šta ne možemo, naravno ako se uopšte informišemo.

Kada ste pristali na sve te uslove?

Većina nas je upoznata sa licencim ugovorima samo kroz deo procedure gde treba kliknuti taster „I Agree“ ili „I accept“ (eng. slažem se ili prihvatam) da bi došli do instalacije željenog softvera. I verovatno nekima prođe kroz glavu „ništa nisam potpisao“. Ovo jednostavno nije istina.

Trenutno tumačenje zakona je da je svaki korisnik koji je imao pred sobom nacrt ugovora i da je, ukoliko se dokaže da koristi određenji softvare, imao priliku da ne prihvati uslove licenciranja. Posledica neprihvatanja je naravno prekid instalacije.

Kako zakon konstantno napreduje u ovoj oblasti, trenutno je malo verovatno da će ovakav ugovor biti poništen.

Da li koristite nelegalno softver a da toga niste svesni?

Ako, kao korisnik, ne posedujete licencu za sofver koji koristite ili koristite softver izvan okvira koje je propisao proizvođač onda taj softver koristite nelegalno. Namera nije bitna. Najčešći oblici kršenja licenci su sledeći:

 • Više korisnika nego kupljenih licenci
 • Kupljena jedna licenca a instalirano na više računara
 • Korišćenje novije verzije softvera a kupljena starija
 • Korišćenje akademskih ili edukativnih verzija van njihove planirane namene
 • Prebacivanje *OEM verzija sa starih računara na nove
 • Korišćenje softvera koji su besplatni za fizička lica u komercijalne svrhe (firme, preduzeća, ustanove)

Ovo su samo neki od primera gde možete uočiti da se čak i bez namere može nelegalno koristiti softver, jednostavno niste svesni ili niste dovoljno upućeni. Nedostatak kontrole i nadzora može dovesti do ozbiljnih zakonskih posledica.

A šta ako kontrola dođe do vas?

Jednostavan anonimni telefonski poziv ili e-mail od zaposlenog, bivšeg zaposlenog može inicirati dalju kontrolu organa poreske uprave koja je zadužena za kontrolu legalnosti softvera. Tada ćete biti prinuđeni da dokazujete legalnost softvera koji koristite.

Recimo da niste imali nameru da koristite softver nelegalno ali je kontrola kod vas našla dosta nepravilnosti u korišćenju. Nažalost kazne nisu male, već ima dosta preduzeća koja su prinuđena da plate više-milionske iznose .

Recimo da niste ni znali ni dozvolili, ali je vaš zaposleni instalirao nelegalan softver na računar koji koristi. Nažalost odgovornost je ponovo na vama. Vi ste odgovorni za postupke vaših zaposlenih.

Čak iako uklonite sa računara nelegalan softver koji ste koristili trag postoji, i inpektori poreske uprave imaju način da otkriju koji ste softver koristili.

Da li možete izbeći licenciranje?

Ironično, sama ideja o uštedi novca izbegavanjem kupovine licenci je daleko od realnosti. Količinski popusti se često daju već na pet korisnika. Podrška, besplatne nadogradnje ili veliki popusti za buduću nadogradnju su samo neki od benefita. Licenciranje je često dosta komplikovan proces koji nije lako savladati i kao u svakoj drugoj oblasti, edukacija je neizostavni deo.

Upravljivi servisi ovde možda najviše dolaze do izražaja. Stalan nadzor nad računarima i softverom koji je instaliran. Automatizovana kontrola instalacija i praćenje promena vam omogućava da ste u totalnoj kontroli nad vašom opremom i daje vam mogućnost da se ne trošite vreme na poslove koji nisu vaša delatnost. A što je najvažnije oslobađa vas straha od visokih kazni.

Rešili smo, hoćemo da postanemo legalni, šta treba da uradimo?

Ovde ćemo pokušati da vam veoma opširan proces sažmemo u nekoliko neophodnih koraka. Imajte na umu da konačan rezultat zavisi samo od vas.

 1. Uradite popis računara, računarske opreme i softvera
 2. Pronađite licence koje ste kupili, prateću dokumentaciju za svaku aplikaciju
 3. Uparite kupljeni softver i licence
 4. Pročitajte licencne ugovore (Obavezno, ma koliko bili opširni)
 5. Napravite plan legalizacije
 6. Postavite sistem i držite pod stalnom kontrolom
 7. Sredite osnovna sredstva (često izostavljan korak, osnovna sredstva koja koristite i koja imate u dokumentaciji treba da se podudaraju)

Sve ovo naravno nije lak proces ali je neophodan ukoliko želite da postanete i ostanete legalni a samim procesom izbegnete kazne. Konstantna kontrola troši dosta vašeg vremena ili vremena vaših saradnika. Razmislite o upravljivim servisima i koliko vama mogu pomoći.

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.

Leave a Reply 0 comments