Office 365 uređaji

Šta je računarstvo u oblaku?

Office 365 uređaji

Wikipedia definiše računarstvo u oblaku kao „upotreba i pristup računarskim resursima koji se nalaze na više servera putem digitalne mreže (WAN, internet preko WWW,…)“

Ali…šta to zapravo znači?

Najlakši način da ne samo razumete šta je računarstvo u oblaku već i da dobijete uvid zašto ovaj servis postaje sve popularniji je da uporedite evoluciju javnih servisa. Na primer, pogledajmo evoluciju električne energije.

U industrijskom dobu, fabrike su morale da proizvode svoju energiju da bi pokretale mašine koje proizvode robu koju su proizvodile. Bilo da je u pitanju tekstil ili su u pitanju šine, upotreba mašina davala je ovim kompanijama ogromnu kompetetivnu prednost proizvodeći više robe sa manje radnika za kreće vreme. Tokom mnogo godina proizvodnja energije je bila veoma važna za uspeh kompanije koliko i veštine radnika i kvalitet njihovih proizvoda.

NažalosOffice365t, ovo je stavljalo fabrike u DVA obimna posla: posao proizvodnje robe i posao proizvodnje energije. Onda su Tomas Edison i Nikola Tesla predstavili koncept isporuke energije (struje) kada su razvili komercijalnu zamenu za gasno osvetljenje i grejanje koristeći centralizovano generisanu i distribuiranu električnu struju. Ostalo je istorija.

Koncept električne struje koja se generiše u elektranama i isporučuje fabrikama je postao popularan za vrlo kratko vreme. Ovo je značilo da proizvođači ne moraju više da budu u poslu proizvodnje sopstvene energije. Zapravo, u vrlo kratkom vremenskom periodu, postala je konkurentna prednost za fabrike da iskoriste opciju nižih troškova koja se nudila od strane proizvođača struje. Skoro preko noći, hiljade parnih mašina i električnih generatora su postali zastareli, ostavljeni i napušteni da trunu pored fabrika za koje su proizvodili energiju.

Ono što je omogućilo ovakav razvoj događaja bila je serija izuma i naučnih otkrića – ali ono što je pokrenulo potražnju je bila čista ekonomija. Uslužne kompanije su bile u stanje da iskoriste ekonomiju obima kojoj jedna fabrika jednostavno nije mogla da parira ni po obimu ni po ceni. U stvari, cena energije je pala tako značajno da je vrlo brzo postala pristupačna ne samo fabrikama nego i svakom domaćinstvu.

Danas se nalazimo u sličnoj transformaciji koja prati sličan kurs. Jedina razlika je da umesto jeftine i obilne električne energije, napredak u tehnologiji i internet snižavaju troškove računarske snage. Sa računarstvom u oblaku kompanija može da plati „računarsku snagu“ kao servis bez visokih troškova instaliranja, čuvanja i održavanja sistema.

Kako stvari stoje, vi verovatno već koristite prednosti računarstva u oblaku na neki način a da toga niste ni svesni. Ispod navodimo samo neke od mnogobrojnih aplikacija u oblaku koje se često nazivaju i softver kao usluga:

  • Gmail, Outlook.com (Hotmail) ili neki drugi besplatan email nalog
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Skype
  • Sve sa Google-a (pretraga, mape, dokumenti i sl.)

Ako razmislite, skoro svaka aplikacija koju danas koristite može biti (ili već jeste) smeštena „u oblak“ i na taj način joj možete pristupiti i platiti za njeno korišćenje za mesečnu naknadu. Ne kupujete i ne instalirate softver već mu pristupate putem internet browser-a.

Šta je sa Office-om 365 i Google Apps?

Office 365 i Google Apps su savršeni primeri računarstva u oblaku i nadolazećeg trenda; za prihvatljivu mesečnu cenu dobijate pun pristup i korišćenje Office aplikacijama koje su koštale nekoliko stotina evra kada biste ih kupovali. Kako su ove aplikacije u oblaku više vam ne trebaju skupi računari sa mnogo snage da ih koristite – dovoljna je internet konekcija i desktop, laptop ili tablet računar.

Naravno, ovo nisu savršene opcije za sve tipove poslovanja i organizacija. Google Apps, trenutno, nije integrisan sa poslovnim softverom što predstavlja manu pri korišćenju ovog servisa. Na primer, ako vam Excel ili Word trebaju za izveštavanje i kreiranje dokumenata iz poslovnog softvera to možda nećete moći da uradite sa Google Apps-ima.

Office 365 je dobar primer kuda se ide sa računarstvom u oblaku i za razliku od Google Apps-a, to je već etabliran sistem (računajući da plan za Office 365 ima desktop aplikacije) i odlično sarađuje sa poslovnim softverom.

Mi smo uradili interno testiranja i već više od godinu dana radimo na O365 platformi. Bez zamerki. Važno je napomenuti da imamo paket koji pored web aplikacija ima i pun set desktop aplikacija.

Pre nego razmišljate o jednom ili drugom putu, svakako je potrebno da razmotrite sve činjenice.

About the Author

Uridium je kompanija u privatnom vlasništvu osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja poslovanja upotrebom informacionih tehnologija. Uridium prodaje, uvodi i održava Pantheon kao vodeći ERP u regionu. Tokom prethodnih 10 godina, uspešno smo implementirali Pantheon u preko 100 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Pored ERP projekata, možemo se pohvaliti da smo uspešno uradili i preko 180 raznih IT projekata, od IP telefonije, IT infrastrukture do implementacije specifičnih poslovnih rešenja. Uridium trenutno zapošljava 12 profesionalaca, čije je radno iskustvo u implementaciji poslovnih rešenja preko 100 čovek godina.

Leave a Reply 0 comments